Detox

Nu de natuur meer en meer veranderd, zich klaar maakt voor de herfstperiode zo merk ik ook dat mijn lijf en geest wat anders nodig heeft. Waar ik altijd actief en beweeglijk ben, merk ik dat nu sneller moe ben, minder zin heb om steeds met anderen te zijn en mijn trek in voeding is ook anders. De herfst brengt je langzaam meer en meer naar binnen. In de Ayurveda is dit het seizoen van Vata. Bewegelijk, koud, droog en veranderlijk. Om Vata te balanceren is het belangrijk het tegenovergestelde in te zetten zo schrijft de leer. Aangezien Vata zo beweeglijk is ( denk maar aan je eigen monkey mind die alle kanten opvliegt) wil je meer gronding brengen in je leven, meer warmte en zwaarte toevoegen door warme douches ( als je tijd hebt van te voren je in te smeren met warme oliën) en verwarmende yoga houdingen te doen. Een milde detox, zoals deze, is ook bevorderend om je zo goed mogelijk door de herfstperiode te krijgen. Je wil namelijk de opgebouwde afvalstoffen van de zomer kwijt zijn zodat je lichaam in een optimale stand zich kan voorbereiden op zwaardere maaltijden ( je gaat mij namelijk niet vertellen dat je de pepernoten niet al hebt gezien en misschien al hebt gegeten en laten we de stamppotten vooral niet vergeten dit seizoen). Niets van dit alles eet ik op dit moment, deze detox week. De maaltijden die ik tot mij neem zijn combinaties van veel zacht gegaarde groentes, mungbonen, mungbonen, mungbonen en heerlijke kruidige zoete chutneys voor het niet te missen zoetje op de dag. Ik heb er echt totaal geen moeite mee, voel niet dat ik iets mis of honger heb. De maaltijden zijn groot en vullende, de kruiden zorgen voor de nodige warmte van binnenuit en de chai thee geeft een gevoel van comfort. Wat ik even vergeten was toen ik bedacht had deze detox te gaan doen, is mijn diep gewortelde verslaving aan KOFFIE. Koffie, de heerlijke geur van koffie, de donkere en bittere smaak ervan. Ik mis het. Voor Vata is koffie een no go, je wilt namelijk samentrekkende voeding juist niet tot je nemen. Koffie zorgt eigenlijk voor nog meer uitdroging en brengt meer beweeglijkheid (je hartslag gaat omhoog door de cafeïne). Maar die koffie, die grote kleine vriend van me die normaal iedere ochtend voor me klaar stond. Die vriend moet ik heel even gedag zeggen. Zelfs al na drie dagen zonder merk ik stiekem al een groot verschil. Er is een gekke soort kalmte in mijn lijf te ervaren. Een kalmte die ik al lang niet zo hebt gevoeld. Een kalmte waar ik prima aan kan wennen.

Ben je benieuwd naar alle energie types, ook wel dosha’s genoemd? neem eens een kijkje op www.ayurvedavoorjou.nl

2 Comments

 1. Had je hoofdpijn door het afkicken van de koffie? Het niet drinken van koffie houdt mij tegen om de detox te doen. Heb je tips?
  Met vriendelijke groet,
  Simone

  • Hi Simone,

   Ja ik had zeker hoofdpijn. Tegen de hoofdpijn kan je weinig doen, tevens verteld het je hoe verslavend het is. Zie het als een goede raadgever 🙂
   Wat je ter vervanging kan drinken is een heerlijke chaithee of een goldenmilk. De hoofdpijn is echt de moeite waard voor alle voordelen 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *