Ayurvedische Detox

Dag 1

Vandaag begint voor mij de Ayurvedische detox onder begeleiding van Fleur Aukema. Acht dagen lang staat mijn keuken in het teken van de meest optimale gerechten klaar maken. De meesten van ons denken direct bij detox aan niet eten, alleen vloeibaar eten of andere shakes of middelen. Hier moet je denken aan heerlijk geurende Dahls, zoet zure chutneys en verwarmende Chai thee. Je doet je zelf dus niets te kort en laat dit nu net mijn motto zijn.. ” doe jezelf niet te kort’. Mensen weten dan ook dat ik geen kleine eter ben. Ik hou van goede en grote maaltijden en begrijp dan ook echt niet dat er mensen zijn met een broodje voldoende hebben gehad. Ik val dus echt met mijn neus in de boter of beter gezegd: met mijn neus in de Ghee. De geklaarde boter die er in de Ayurvedische keuken wordt gebruikt om te koken. De recepten van Fleur zijn met liefde en toewijding samengesteld en er zit voor ieder wat wils tussen. Mijn detox week valt precies goed. De hele week heb ik al last van buikpijn (dit is overigens niets nieuws) en de energie is ook ver te zoeken. De overgang naar de herfst zorgt er bij mij voor dat ik vaak wat minder energiek ben en mij graag meer terug trek. Mijn vertrek punt is dan ook om af te komen van die vreselijke buikpijn, mezelf wat liefdevolle en verwarmende maaltijden te geven en wat meer de Yin kant op te zoeken. Geen verrassing voor de meesten als ik zeg dat er nogal wat Yang in mij zit. Op deze regenachtige zondag is het dan ook geen straf om lekker binnen te blijven. In mijn eigen bubbel bereid ik mij alvast voor door wat recepten klaar te maken. Ayurveda juicht het opwarmen van maaltijden niet toe omdat de Prana (levensenergie) er dan uit is maar in mijn dagen van werken, sporten, yogalessen geven en massages oefenen is dit de beste optie uit de slechte. De gele Dahl met de appel chutney ruikt niet alleen heerlijk het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Het oog wil natuurlijk ook wat! Het gekke is dat ik vaak niet verzadigd ben maar zodra ik twee maaltijden heb gegeten die met de juiste combinaties aan smaken is samengesteld besef ik mij hoe vol en verzadigd ik eigenlijk ben. Met een vol en warme buikje schrijf ik dan ook deze blog en kijk ik uit naar de komende week.