Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda is een traditionele geneeswijze vanuit India. Een gezondheidssysteem waarin men uitgaat van een holistisch mensbeeld. Leefwijze en voeding vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling. Yoga is daarin van oudsher een onderdeel geweest van Ayurveda. De yoga houdingen hebben een specifieke invloed op balans in het lichaam, net zoals kruiden, specerijen, voeding en massage binnen Ayurveda.

Ayur betekent leven, Veda betekent wetenschap. Ayurveda is de wetenschap van het leven en ziet voedsel als ons eerste medicijn. Ayurveda is een systeem om naar je unieke zijn te kijken en deze unieke gezondheid vast te houden. Ayurveda werkt dus niet vanuit ziekte of disbalans maar juist vanuit gezondheid en welzijn. Toch kan het leven je gezondheid verstoren. De definitie van gezondheid in de Ayurveda is wanneer de drie dosha’s in balans zijn. Dosha’s staan voor factoren die de gezondheid kunnen verstoren. Het zijn onze interne managers en staan eigenlijk voor een verstoring. De drie managers zijn:

Vata: Het lucht en ether element zorgt voor alle bewegingen in ons lichaam.

Pitta: Het vuur en water element staat voor transformatie in ons lichaam.

Kapha: Het aarde en water element dat zorgt voor stabiliteit in ons lichaam.

Als alle drie de dosha’s in balans zijn spreek je over een goede gezondheid. Om deze gezond en in balans te houden kijk je naar wat jou unieke Ik nodig heeft. Wanneer je weet wat je nodig hebt kan je dit inzetten door je voeding aan te passen, welke vorm van bewegen voor jou ondersteunend is en hoe Pranayama en yoga je helpen balans te houden. Als ondersteuning en heling kan een traditionele Ayurvedische massages ingezet worden.

Wanneer je fysieke en of mentale klachten ondervindt, kan het zijn dat er bij jou het een en ander uit balans is. Kamp je met klachten zoals bijvoorbeeld: spijsvertering en darm problemen, huiduitslag/acne, overgewicht, schimmels of hormonale disbalans? Ik help je om jezelf beter te leren kennen, wat je lichaam en je hoofd nodig hebben om de beste versie van jezelf te worden en te blijven.

Om tot een uniek advies te komen kan je een Ayurvedische advies inplannen. In het consult gaan we samen opzoek naar waar jouw klachten vandaan komen. Ik doe een pols en tong check om te kijken waar er op dat moment een verstoring zit of dat er (te) veel afvalstoffen in je lichaam zit. Wij noemen dit Ama, de letterlijke vertaling is: onverteerd. Dit kan duiden op een zwak Agni (spijsverteringsvuur) of wegens slechte eetgewoontes.

Naast voeding en aanpassingen in je lifestyle kan een Ayurvedische massage een onderdeel zijn van het advies. Deze massage is geheel aangepast op bovenstaande Dosha’s dus in het teken om de verstoring bij jou in balans te brengen. Het hele lichaam wordt gemasseerd waarin ik gebruik maak van warme olie (eventueel gemengd met medicinale kruiden). Met de massage zal de druk, snelheid, olie en volgorde hierop worden aangepast om het stofwisselingsproces weer omhoog te krijgen.

De Ayurvedische massage is ook los te boeken als ontspanningsmassage. In ons lichaam zitten verschillende marmapunten, of te wel energie punten. In de massage worden deze punten meegenomen, aangeraakt en gemasseerd. De massage wil je stofwisseling ( Agni genoemd in de Ayurveda) ondersteunen. Je gezondheid begint immers in je buik (je tweede brein). Daarnaast ontlaad je je zenuwstelsel, voer je afvalstoffen af, kalmeer en voed je je lichaam. Een mooi onderdeel om je gezondheid op peil te houden.

Ben je nieuwsgierig naar je staat van zijn op dit moment of wil je een heerlijke traditionele massage ontvangen om je lichaam weer te herstellen en je jezelf weer evenwichtiger voelt dan is deze massage voor jou!