Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte Therapie

Als Lichaamsgerichte therapeut bied ik een leiderschap en mentor programma aan, gericht op het helpen van jonge meiden en vrouwen tussen de 13 en 27 jaar oud die op wat voor manier dan ook het gevoel hebben de regie kwijt te zijn over hun leven. Ik geloof erin dat een blijvende transformatie alleen lukt wanneer we het lichaam betrekken en meenemen in de verandering.

Als kind ben je gevoelig voor de wereld om je heen en de sociale context waarin je je begeeft. Iedereen maakt situaties mee die emotioneel pijnlijk en confronterend zijn. Om ons tegen deze pijn te beschermen ontwikkelen we onbewust bepaalde beschermingsmechanismen.

Emoties/ gedachtes en fysieke reacties van het lichaam vormen deze mechanismen. Hoe iemand reageert op heftige en of moeilijke situaties is te zien in het lichaam. Waar de spierspanning zich aandient. 

Vaak zie je bij een ieder een ‘ typische’ manier van reageren op een situatie of omgeving. Dit noemen we karakterstructuren. De manier van reageren zijn ingesleten patronen die je helpen je staande te houden in de wereld.

Deze patronen/ karakterstructuren gaan niet over goed of fout of over wie je daadwerkelijk bent. Het helpt je te zien waar je in vastloopt en hoe we reageren maar voornamelijk wat het verlangen daarachter is. `De Structuren zijn een combinatie van lichamelijke en psychische kenmerken, gevoelens, beelden en gedragspatronen. Onder lichamelijke kenmerken vallen de spierspanning, motoriek, bouw en ademhaling.

Jouw lichaam vertelt een verhaal over hoe jij met emoties omgaat, samen ontrafelen wij dit verhaal. We vergroten je bewustzijn om je los te bewegen van de patronen die je al zo goed kent.

Wilhelm Reich is de grondlegger van de karakterstructuren en vindt zijn oorsprong in de psychoanalyse.

De rode draad bij vele klachten is vaak een vermindert lichaamsbewustzijn, verstoord zelfbeeld en lichaamsbeeld.
De oefenvormen die worden ingezet zijn afhankelijk van waar iemand de energie heeft vastgezet, we leggen door middel van oefeningen het gedrag bloot en we maken ruimte waar chronische spierspanning en dus emoties opgeslagen zitten.

We vergroten hiermee het contact met je lijf en daardoor ook het contact met de omgeving.
De ervaring is dat meiden en jonge vrouwen vaak weer ervaren hoeveel kracht er in hun zit, vertrouwen wordt vergroot en je leert spanning en stress weer te reguleren. 

Doelgroep 

Ik werk met meiden en jongen vrouwen, zowel binnen als buiten de Jeugdzorg om. De leeftijd varieert tussen de 14 en 27 jaar oud maar ouder en of jonger kan in overleg. Veel meiden en jonge vrouwen lopen vast, ervaren het gevoel dat het leven hun overkomt of worstelen met hun identiteit. Het gevoel dat ze geen keus hebben, de regie kwijt zijn of zijn geweest is een thema, ze missen de connectie met hun eigen levenskracht. Dit kan op verschillende manier gevoeld en ervaren worden. Het kan gaan om het vastlopen in de thuissituatie, op school (pesten/ social media), trauma en stress gerelateerde klachten als in eenzaamheid, perfectionisme en of angsten.

Heb je het gevoel vast te lopen, ben je onzeker over jezelf, ervaar je angst, onrust verdriet of juist boosheid? Eenzaamheid of perfectionisme en wil je hier los van komen dan gaan we aan de slag met jou want dat hoef je nooit allen te doen!

Hoe ziet een traject eruit?

Methodes die ingezet kunnen worden ter ondersteuning van het proces zijn voor iedereen anders. Ik benader de hulpvraag vanuit de gehele context en altijd vanuit jouw kracht en omgeving. In het traject zetten we vol in op creatieve en fysieke oefeningen. De oefeningen kunnen bestaan uit het ontladen van je zenuwstelsel, het vergoten van je zelfvertrouwen en kracht door middel van versterkende oefeningen.

Het programma is zo gemaakt dat je inzichten vergaard over wie je bent, waar je vandaan komt, wat je sterke kanten zijn en je valkuilen maar vooral welk verlangen er achter je gedrag schuil. Door dit inzicht leer jij maar ook je directe omgeving wat je nodig hebt, wat je kan en welke kansen en mogelijkheden erin jou zitten die meer naar voren geschoven mogen worden. 

We gaan samen opzoek naar coaching op maat. Dit doen we als eerste door een startgesprek. In dit gesprek bespreken we waar je in vastloopt maar nog belangrijker, waar je uit wilt komen. Vragen die centraal staan zijn; wie ben ik, hoe kan ik de beste versie van mezelf worden en welke methodes gaan we daarop inzetten.  

Fase 1 bewustwording in eigen bewegingen, overlevingsmechanismen, strategieën en overtuigingen.

Fase 2 los bewegen van deze overtuigingen, ruimte maken, oefenen in het anders doen

Fase 3 versterken, bekrachtigen, vasthouden

Jij bent die krachtige sterke jonge meid/ vrouw mede dankzij al je tegenslagen. Die hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Soms kan het voelen alsof het je overkomt maar wat als je je eigen leiderschap terugpakt?